Mattijs Van Hooreweghe Belgisch Kampioen 2012

10 09 2012

Op het podium: 1. Mattijs 2.Jasper 3.Bart met Lander 4.Maïté

Vorig weekend werd in Oostende het Open Belgisch Kampioenschap Europe gezeild.  We telden een mooie opkomst van 27 boten aan de startlijn met delegaties uit Duitsland en Nederland.  Het werd zoals voorspeld een zonovergoten weekend maar met een zwakke wind.

De vloot Europes met de Oostendse skyline op de achtergrond …

Het comité slaagde er toch in om zaterdag 3 reeksen te organiseren van zo’n 45 minuten.  De wind bleek voldoende stabiel voor een correct wedstrijdverloop.  De stroming  is altijd hevig op de Noordzee, maar vorig weekend viel het beter mee dan anders : het was immers “doodtij” … Zondag kon slechts één reeks gevaren worden, niet zonder problemen: de landwind was op zee te zwak en onstabiel.  In die enige reeks ging Maïté heel snel, zo snel dat na haar finish de tweede  helft van de vloot – met een wind die steeds meer afzwakte-  niet binnen de 20 minuten over de eindmeet geraakte en een “dnf (did not finish) ” als resultaat kreeg.

Snelheid in de boot houden was de boodschap. Nicolas gaat kort achter Bart door, overstag gaan was geen optie

Het kwam er voor de zeilers vooral op aan goed na te denken welk effect de stroming en wind in de “race area” hadden.  Kiezen voor een slag naar de kust, of net niet ?  Wat met die zandbank ? Waar ligt die en hoe zit de stroming daar ?  Uiteindelijk werd het een strijd tussen de betere zeilers van het moment: Mattijs Van Hooreweghe , Jasper Simoens (revelatie van YEC in Riva) en titelverdediger Bart Struyven . Zondag werd het nog spannend: een tweede reeks zou voor de podiumplaatsen bepalend geweest zijn: Mattijs, virtueel leider in het klassement, koos er voor Jasper, tweede, te controleren. Beiden gingen compleet de verkeerde kant uit en kwamen in een zone met minder druk terecht.  Ze verloren een 10-tal plaatsen en punten t.o.v. titelverdediger en derde in het voorlopig eindklassement Bart Struyven, die deze reeks  mooi als vijfde beëindigde.  Er kon zondag echter door de zwakke wind geen tweede reeks meer gevaren worden.  Dankzij de aftrekmogelijkheid van de slechtste reeks bleef Mattijs aan de leiding van het klassement en werd de Belgisch Kampioen 2012.  Jasper behield de tweede plaats. Titelverdediger Bart Struyven moest zich tevreden stellen met de derde plaats.   Maïté Colombie werd verdienstelijk vierde en eerste meisje. De volledige uitslag vind je al op de site van de club : http://www.rnsyc.be/ostend/en/results.asp

De Royal North Sea Yacht Club stond opnieuw in voor een vlekkeloze organisatie, zowel op land als op zee, dankzij de inzet van  een ploeg vrijwilligers rond de club en de klasse en de energie van enkele “trekkers” of “duwers”.  Om niemand te vergeten noemen we geen namen, maar de Europe klasse is de club en alle helpers zeer erkentelijk voor hun inzet !

“zo’n flauw windje, niets voor mij: geef mij maar het ruige werk bij zo’n 5 BF en lekker steile golven …”. Ons nieuwste varend lid en competitiebeest D.D. !

Advertenties

Acties

Informatie

2 responses

10 09 2012
Anneke Verschueren

man man man !
Proficiat aan de echte zeilers en winnaar …
🙂

10 09 2012
Christine Maman BEL 959/9/956

Oooh ! Un nouveau !
Mais qui est donc ce viking au look de jeune premier ?
🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: