Biscarosse : twee eerste wedstrijddagen = harde condities en mooie resultaten!

2 11 2012

Robbe in actie op halve wind ! Werken geblazen !

De eerste twee dagen van de National d’automne in Biscarosse mogen wel tellen! Wind tot 28 knopen met vlagen boven de 30, hoge lastige golven en relatief lange manches. Gisteren (de eerste dag van de wedstrijd) bleef de wind steken op een constante 5 beaufort met pieken tot 7. Voor de eerste manche kwam gedurende lange tijd een front over met héél veel wind. Veel zeilers kregen schade aan  hun boot en een heleboel anderen waren bekaf door het vele kapseizen, naar hun boot zwemmen en afzien op het water. Bijgevolg moesten zo’n 20 à 30 zeilers terug naar binnen varen, waaronder onze jongste Belg en overstapper Tanguy, voor wie de omstandigheden iets te zwaar waren.

 De rescue schoot naar mijn mening serieus te kort (slechts één of twee boten voor 90 zeilers), waardoor we als coaches genoodzaakt waren bij te springen. Uiteindelijk raakte alles toch nipt onder controle en werd de eerste manche gestart.  Robbe vaarde een zeer goeie manche met een 10e plaats. Ook Robbert en Gorik haalden goeie resultaten. Andries kon mooi mee aan de wind maar kapseizde jammer genoeg op het tweede ruime rak (er werd gisteren een driehoek-lus parcours gevaren). Ook Ruben had het moeilijk met de zware condities. Zeker het vermelden waard is dat de Belgen mooi starten, en dit tijdens alle manches tot dusver trouwens! Het trainen op startjes de dagen voor de wedstrijd wierp dus zijn vruchten af…

 De tweede manche was moeilijk, met veel vlagen en een grote shift naar rechts tijdens het eerste kruisrak. Veel van de Belgen zaten jammer genoeg aan de linkerkant en daarom waren de resultaten die manche iets minder. Robbert haalde echter wel een mooie 17e plaats! Ook de andere Belgen haalden steeds boten in, en kenden allen een positieve evolutie doorheen de reeks dus.

Gorik was gisteren jarig en dat werd tijdens de briefing gevierd met taart! 🙂

Vandaag hetzelfde liedje, véél wind en veel boten die bijgevolg moesten afhaken. De wind kwam iets meer van het zuiden –in het verlengde van het meer- waardoor er iets grotere golven waren. Het was moeilijk om met mijn 15 PK-motorbootje de manche te volgen! Chapeau voor Tanguy en Ruben die tot het einde hebben doorgezet, ondanks het vele kapseizen. De Belgen deden het vandaag een pak beter op het eerste aandewindse rak. Er werd, in tegenstelling tot gisteren, een trapeziumparcours gevaren. De eerste manche kwam robbe als 8e aan de eerste bovenboei en finishte als 7e of 8e (de exacte resultaten zijn nog niet beschikbaar). Ook Robbert zeilde een zeer mooie manche met een mooie plaats in de top 15! Gorik en Andries vaarden beiden ook een mooie manche.

De tweede manche van vandaag kwam de wind nog méér opsteken en kregen we een algemene terugroep met zwarte vlag. Robbe was mooi (iets te vroeg?) mee pin-end gestart met de Denen maar kreeg een BFD, alsook de andere goeie zeilers vooraan. De tweede keer startten bijna al onze Belgen mooi dichtbij de pin-end. Het eerste kruisrak vaarde Andries zeer goed en kwam als eerste Belg aan de bovenboei rond de 10e positie. Maar… de wind kwam opsteken en de vloot veranderde in een slagveld van gekapseizde boten voor de wind. Velen hadden ook niet gezien dat het parcours veranderd werd naar inner loop in plaats van outer loop de tweede manche, waardoor alles er nog hectischer op werd. Vanaf dan was het sleutelwoord voor de rest van de manche: Survival!! Jammer genoeg slaagden onze Belgen daar niet optimaal in –Alle Belgen kapseizden een aantal keer- en daardoor verloren ze op de eersten. Op het einde moest weer een rescue-operatie in gang gezet worden. Vele boten werden binnengesleept of aan een boei gehangen omdat het weer te zwaar werd.

Ondanks het harde weer een mooie zeildag waarbij de Belgen het zeker niet slecht deden voor deze condities!! Morgen voorspellen ze iets minder wind –maar wel nog steeds een goeie 17 knopen met vlagen tot 25- dus vandaag goed uitrusten en vroeg naar bed is de boodschap!

Tot morgen!

Mattijs

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: