Torbole Meeting 2013: dag 2

25 03 2013

DSC_0115

Zondag werd op het Gardameer de tweede wedstrijddag van de Torbole Meeting gezeild.  Het weer was zwaar bewolkt met lichte regen.  Wind: O tot NO, 2 tot toch wel een kleine 4 BF.  Koud koud weer, vooral door de schrale wind … Geen thermiekwind, wel een “gradientwind”: ze bleef de ganse dag uit min of meer dezelfde richting waaien.

De eerste start werd gegeven om 12.30 u.  Drie reeksen konden gevaren worden (in twee vloten).  De organisatie verliep vlot.  De zeilers kregen tussen de reeksen voldoende tijd om op krachten te komen (Eten! Drinken!), maar moesten dan weer ook niet te lang wachten (= afkoelen L) vooraleer opnieuw te kunnen starten.

Tanguy ging er voor !

Tanguy ging er voor !

De zeilersvloten stonden wat wel scherp, waardoor na een eerste onderbreking van de startprocedure wegens teveel boten over de lijn, de meeste starten (onmiddellijk) onder “zwarte vlag” gegeven werden: wie vanaf één minuut voor het startsignaal met een deel van zijn boot over de lijn ging, werd gediskwalificeerd. O.a. onze Bart Decoutere “had het vlaggen”, z’n tweede reeks was “BFD” (Black Flag Disqualification).  Hij verkeerde in goed gezelschap want o.a. de tweede in het klassement, de Fransman Sylvain Notonier zeilde vandaag zijn aftrekrace … na zo’n BFD.

jawel, een Belg op het bord ! BFD voor BEL 8 !

jawel, een Belg op het bord ! BFD voor BEL 8 !

Het werd opnieuw zeer moeilijk zeilen.  Het interpreteren van het watervlak met de omringende bergen en het samenspel ervan met de wind bleek allesbehalve eenvoudig. Een uitstekende start was geen garantie op een gemakkelijke zege.  Aan de boeien bleken telkens heel wat zeilers verschillende plaatsen gewonnen of verloren te hebben.

De laatste reeks van de dag was de wind wat toegenomen tot een kleine 4 BF: het was werken geblazen om de boot aan de wind vlot over de kleine, venijnige golfjes te sleuren; voor de wind was het zoeken naar de goede golf om die vervolgens zo aan te snijden, dat je enkele meters kon meesurfen …

DSC_0131

Dat werd meteen de beste reeks voor Mattijs, die met wat meer wind zijn boot goed op snelheid krijgt.  Hij finishte deze reeks knap als derde.  De eerste twee reeksen waren wat minder: een 10de en 14de plaats. Na aftrek houdt Mattijs wel stand op een mooie zesde plaats in het voorlopig eindklassement.  De eerste vijf in het klassement (uit 4 verschillende landen, nl. Noorwegen, Frankrijk, Denemarken, Finland) hebben wel een kloof van enkele punten geslaan. Het zal er voor Mattijs op aan komen om stand te houden op die zesde stek, een betere plaats zit er ongetwijfeld niet meer in.  Zelf kan hij nog ingehaald worden door een Deen, een Tjech en nog een handvol andere zeilers … Het blijft dus spannend.

DSC_0140

Bart zeilde opnieuw in het midden van de vloot.  “Te weinig zeiluren, te weinig conditie: ik heb het bootgevoel nog niet terug”, was zijn eerlijke analyse.  De drie overstappers in Europe vonden opnieuw mooi aansluiting bij het peloton, maar zakten gedurende de reeksen telkens terug naar de achterste regionen.  Deze wedstrijd zal hen echter heel wat nuttige ervaring opleveren, die in de komende trainingen verder uitgediept kan worden.

Magali bleek zich ook tussen de reeksen door geweldig te amuseren !

Magali bleek zich ook tussen de reeksen door geweldig te amuseren !

Morgen, maandag, laatste wedstrijddag: zelfde weer wellicht, zwaar bewolkt en regen.  Het wordt dus opnieuw afwachten wat de wind zal doen.  De start van de eerste reeks is alvast vroeger gepland: om 10 u !

De voorlopige uitslag na twee wedstrijddagen vind je hier.

5 uur op het finishschip, met een parasol die dienst doet als paraplu ... ! Met dank aan de vrijwilligers die een wedstrijd mogelijk maken !

5 uur op het finishschip, met een parasol die dienst doet als paraplu … ! Met dank aan de vrijwilligers die een wedstrijd mogelijk maken !

Advertenties

Acties

Informatie

One response

25 03 2013
Elien Van Hooreweghe

Proficiat aan de zeilers! 🙂 vooral aan mattijs met zijn 6de plaats nog altijd. hopelijk gaat het vandaag ook goed. ik ben stiekem toch wel blij dat het daar niet zo heel mooi weer is want hier is het echt afzien! ijskoud en vorige dagen nog wat sneeuw gehad…
Geniet er nog van!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: