Jasper Simoens wint schitterende Sailing For Ostend

6 05 2013

DSC_0242

Vorig weekend werd Sailing For ostend gevaren: een tweedaagse wedstrijd voor de rede van Oostende.  Drie klassen waren present: Europe, Finn en Fireball.  De opkomst van onze Europe zeilers was behoorlijk: we telden 18 starters ! het werd een fantastische tweedaagse. Sailing For Ostend was dan ook als selectiewedstrijd een niet te missen event voor de zeilers die zich wensten te klasseren voor deelname aan YEC en WK.

DSC_0291

Jasper in actie ! Het was werken geblazen !

Jasper in actie ! Het was werken geblazen !

Zaterdag werd er gevaren met een stevige vier tot vijf beaufort: zwaar, maar doenbaar.  Voor een aantal overstappers was de vierde reeks er echter teveel aan: zij kozen ervoor na de derde reeks binnen te varen.  De wind was inderdaad toegenomen tot een 5 Bf, maar vooral de golven waren behoorlijk pittig:  tot meer dan een meter, steil, en met leuke brekers.  Wie zijn conditie niet op niveau had kwam er die zaterdag niet aan te pas.  Sommige zeilers kregen ook met materiaalpech af te rekenen:  zowel Mattijs als Gilles scheurden hun zeil, Andries had last van een opklappend roerblad, één van de hangbanden van Ruben kwam los, …

leuke golfjes op zaterdag :) :)

leuke golfjes op zaterdag 🙂 🙂

De tweede zeildag gaf een totaal ander beeld: een leuke 8 knopen, een zachte 2 tot 3 BF zeg maar, vlakke zee, zonnetje … Nice 🙂  !  Vooral de eerste reeks was de ZW-wind nog vrij zwak én de vloedstroom behoorlijk sterk.  Het parcours lag vlak onder de kust :  iedereen koos er dus voor om zo dicht mogelijk bij het strand omhoog te kruisen, tot soms ver voorbij de eerste boei.  Beslissen wanneer je uiteindelijk je laatste rak naar naar die eerste boei moest inzetten, vergde ervaring en een goede inschatting van het effect van de stroom.  Of een portie geluk, gecombineerd met een goed oog op wat de andere zeilers presteren … .

sfeerbeeld op zondag: ons zeetje heeft vele gezichten !

sfeerbeeld op zondag: ons zeetje heeft vele gezichten !

Uiteindelijk kunnen de winnaars van deze editie van SFO zich als de beste all round zeilers van het moment beschouwen, althans in ons belgenlandje: 1. Jasper Simoens, 2. Gilles Lauwerier, 3. Joachim D’Hondt. Volledige uitslag vind je (binnenkort)  hier.

De winnaars van links naar rechts : Gilles (2), Jasper (1), Joachim (3)

De winnaars van links naar rechts : Gilles (2), Jasper (1), Joachim (3)

De organisatie op het water verliep zeer vlot.  (Op de wal was er misschien één en ander voor verbetering vatbaar.  Had niemand van de organisatie de VYF wedstrijdtrailer opgemerkt 😉 ?) Vooral zondag diende het parcours door de ruimende wind telkens gecorrigeerd te worden, waarbij terdege rekening gehouden moest worden met de kracht van de stroming … .  Geen probleem voor het wedstrijdcomité, onder leiding van Dirk Sledsens, en het Race and Rescue Team van RYCB onder leiding van David Driebeek.  8 reeksen werden vlot georganiseerd, ondanks de toch niet evidente omstandigheden op zee.   Extra pluim voor het rescue team dat de zeilers goed opvolgde en alert reageerde  bij problemen: het water was dan ook nog bitter koud, en uitputting en/of onderkoeling waren reële risico’s!  Ook het in- en uitvaren van de haven vormde geen enkel probleem.  De zone van het  parcours kon voldoende snel bereikt worden. Oostende heeft daarmee toch een voordeel op Nieuwpoort, waar binnen afzienbare tijd door de geplande versmalling van de haveningang een serieus probleem voor de doorgang van de kleinzeilerij  dreigt te ontstaan..

Leuke zeilersbende, met de jarige Sigrid ergens in het midden !

Leuke zeilersbende, je herkent de jarige Sigrid aan de bloemenkrans 🙂

Als afsluiter op zondag werd een spaghetti aan de zeilers aangeboden; en de zon was van de partij !! Het werd dus een gezellig "terrasje-doen" :)

Als afsluiter op zondag werd een spaghetti aan de zeilers aangeboden; en de zon was van de partij !! Het werd dus een gezellig “terrasje-doen” 🙂

 

 

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: