Day 3: Door de ogen van de coaches

21 07 2013

Dag iedereen! Gisteren zeilden we met ons Belgisch team de derde dag van een moeilijk maar uiterst zonnig Jeugd Europees Kampioenschap. Vandaag wachten we op de wind –een uitstel van maar liefst 3 uur werd gegeven!-. Over de voorgaande zeildagen werd hieronder al uitgebreid geblogd, maar misschien eens een stukje over iets anders dan al dat water. Zoals algemeen geweten zijn de Belgen de meest hechte groep van alle landen. Dit jaar overnachten we met de meeste zeilers zelfs samen in een jeugdherberg op wandelafstand van de haven! Het hoeft niet gezegd dat dat de groepssfeer alleen maar versterkt. Samen eten, samen lopen, samen opstaan, samen lachen, mekaar oppeppen en (zo nu en dan wel eens) samen klagen over het eten. Hoe dan ook, het is echt leuk om zo als groep bijeen te zitten en ook voor mij als coach is het een plezier een groep zo hecht bijeen te zien.

Ik denk dat gisteren kort en bondig samen te vatten valt: wat een GEKKE dag!

Zoals de voorgaande dagen waren onze zeilers bij de eersten op het water. De discipline zit er goed in en onze Belgen vinden het belangrijk dat ze zich goed kunnen voorbereiden op het water. Speedtestjes, spiegels, de lijn controleren, de eerste start van de meisjes volgen en overleggen met mekaar en met de coaches.

IMG_1830

Nadat de comité boot minstens drie keer van plaats veranderde en de meisjes vertrokken waren, konden we om 13.40 eindelijk beginnen! Het beloofde een lange dag te worden, met drie manches op het programma omdat de condities er voor vandaag en morgen niet goed uitzagen…

De eerste manche was de tactiek vrij simpel: de wind kwam zoals de voorgaande dagen uit noordoostelijke richting. starten aan de juiste kant van de start, even doortrekken naar links en dan overstag richting boei was ‘the thing to do’. Links stond namelijk een stroming richting bovenwindse boei, die rechts zwakker was en daar zelfs 90° dwars op de wind stond (de stroming in Brest is wat gek: een aantal uur voor hoog water is er aan de noordkant van het watervlak een ‘stromingkanaal’ terwijl er in het Zuiden een turbulente draaikolk ontstaat!).

Laatste blik op de stromingkaarten

Laatste blik op de stromingkaarten

Alhoewel de tactiek simpel was, hadden de Belgen toch wat moeilijkheden met het eerste kruisrak. Andries startte heel mooi in het midden van een gigantische banaan voor al de anderen (na een algemene terugroep werd met zwarte vlag gestart), maar trok iets te ver door naar links (anders was hij bij de eerste 10 aangekomen bovenaan!). Hij kwam als 29e aan aan de bovenboei en pakte daarna nog wat plaatsen (hij finishte 22e). Aangezien we de luxe hebben om met twee trainers op éénzelfde parcours te volgen, proberen we onze zeilers zo veel mogelijk individueel te volgen om achteraf feedback te geven.

Daarna verliep de manche wat raar: bij de start werd de pompvlag getrokken. De wind viel het eerste kruisrak echter weg en bijgevolg werd de ‘R’ vlag getoond aan de bovenboei (de ‘R’ vlag betekent dat pompen niet meer toegelaten is). Over een ‘vlag’ kon echter moeilijk gesproken worden: een miserabel klein, afgebleekt vlaggetje en een nog erger fluitsignaal zorgde ervoor dat veel zeilers (vooral in de achterban) niet doorhadden dat er niet meer gepompt mocht worden. Dus ontstond een manche waarbij de eersten netjes hun manche uitvaarden, terwijl de tweede helft pompte voor hun leven. De jury leek er echter geen probleem mee te hebben, want niemand werd gefloten. Tanguy was één van die velen die pompten en pompten, waarmee hij ook veel plaatsen pakte! Hij eindigde op een mooie 39e plaats; een goeie manche voor een eerste Jeugd EK!!

De tweede manche was redelijk gelijkaardig, met dat verschil dat het nu meer midden links op de shiften te doen was. Jasper trok naar links en kwam aan de bovenboei dan ook 19e aan! Hij pakte nog wat plaatsen en eindigde op een mooie 15e plaats! De rest deed het die manche iets minder, maar het moet gezegd dat het heel moeilijk varen was. Tussen de manches moest dus serieus wat opgepept worden om er terug volledig voor te gaan!

De derde manche was ook weer heel gek. Voor gisteren werd voorspeld dat een onweerszone in de namiddag zou overwaaien. Wanneer die precies zou overkomen was echter niet duidelijk.

Al de hele dag bevond ons parcours zich op een zone tussen bewolking en blauwe lucht. Net voor de derde manche passeerde een onweer net rechts van ons. Wolken leken van alle kanten over ons parcours te blazen: één wolk kwam van rechts overwaaien, een andere van rechtsachter,  weer een andere kwam dwars over het parcours. Omdat er tussen de manches amper tijd was, was het voor ons als coaches heel moeilijk om nog een taktiek uit te denken! Net na het vier-minuten-signaal voor de start leek het echter dat de rechterkant beter zou uitkomen met een grote wolk die overkwam. Net te laat om onze zeilers nog een update te geven! (na de vier minuten mag er geen communicatie meer zijn tussen zeiler en coach).

Rechts kwam dat kruisrak inderdaad beter uit, al was het enkel net voor de boei dat dit effect tot uiting kwam. Jasper kwam toch 24e boven aan de boei. Het laatste deel van die manche liep alles echter in het honderd. Van achter ons kwam een grote onweerszone aan: de wind viel weg en draaide bijna 180°! Opeens moesten onze zeilers bij het laatste ruime rak opkruisen. Daarnaast bleef de pompvlag omhoog hangen. Het comité en de jury leek nergens te bespeuren.  De wind draaide weer 90° naar rechts, waardoor de zeilers die naar links waren getrokken dat kruisrakje opeens sterk bevoordeeld waren omdat zij stroom mee hadden en de rechterkant stroom tegen. Daarnaast wist iedereen maar al te goed dat de pompvlag nog omhoog hing, dus wat toen volgde was één groot circus waarbij iedereen ging rechtstaan in zijn boot en gewoon zo hard mogelijk pompte naar de finish. Hoe kon het nu dat deze wedstrijd niet afgekort of afgelast werd? En waar zat de jury? De coaches verstonden er niets van, en kwade verwijten waren te horen van langs alle kanten. En ik moet eerlijk zeggen dat ze gelijk hadden ook: deze manche was echt geen Europees kampioenschap waardig.

Uiteindelijk pompte de eerste zich een weg naar de finish, dus kon de wedstrijd ook niet meer afgelast worden. Gelukkig dat (de meeste Belgen) rustig bleven bij de situatie en zelfs veel plaatsen wonnen. Jasper finishte 21e, Robbert 19e en ook de andere zeilers klommen wat omhoog.

Na de manche moesten alle zeilers zich naar binnen haasten: er kwam een zware onweerszone aan! Gelukkig passeerde die weer nét naast ons (ik denk dat we die dag heel veel geluk hebben gehad) en bleef het ‘onweer’ beperkt tot wat vlaagjes en een spatje regen.

Jammer genoeg had Joachim in de eerste manche zware schade opgelopen en moest daarover na de manche (om 20u) nog een protest uitgevochten worden. Toen vier boten oplijnden om de boei te ronden benedenwinds, kwam Joachim in de drie bootslengtes (op dat moment lag de 4e boot dus bijgevolg BUITEN de drie bootslengtes). Deze boot gaf Joachim geen water en beiden knalden op mekaar.  Joachim verloor het protest (er waren geen getuigen en de situatie speelde in zijn nadeel). Desalniettemin hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk uit het protest te leren.

IMG_4718

Daarna werd er nog een breefing gegeven en dan eindelijk naar bed toe!

Vandaag wordt afwachten, maar we hopen alvast op wat wind. Als coaches kunnen we zeggen dat de Belgen al hele mooie dingen hebben laten zien, en dat duidelijk werd dat velen dit jaar hard getraind hebben. We zullen proberen deze laatste twee dagen nog alles te geven en mooie resultaten neer te zetten! Of zoals onze strijdkreet al heel het kampioenschap luidt: ‘WE PAKKEN ZE!’

Mattijs en Nico

Advertenties

Acties

Informatie

One response

21 07 2013
Elien Van Hooreweghe

Nog veel succes aan alle zeilers!!!!!
Geniet van de laatste dagen 🙂

Groetjes,
Elien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: