Jasper Simoens Belgisch Kampioen 2013 !

16 09 2013

OBK Oostende 2013 086

Tijdens het voorbije weekend werd in Oostende het Open Belgisch kampioenschap gevaren.  24 deelnemers verschenen aan de startlijn.  De weersvoorspellingen beloofden een bewogen weekend, en dat werd het ook.

Twee fronten met stormachtige wind zouden over onze kuststrook doorkomen.  Het was op zaterdagochtend helemaal niet duidelijk of er wel zou kunnen gezeild worden … De voorspellingen werden van uur tot uur opgevolgd, op zee werden golven en wind geobserveerd, het comité ging voor kort overleg samenzitten met de verantwoordelijke van het vlakbij gehuisveste Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum.

 Zaterdag tegen de middag, op het moment dat de boten op het water zouden moeten gaan, werden windvlagen tot voorbij de 30 knopen gemeten.  Teveel om de vloot de zee op te sturen.  Er werd besloten de uitstelvlag te hijsen: de meest actuele voorspellingen gaven  immers aan dat in de loop van de namiddag de wind licht zou afzwakken om vervolgens naar de avond toe weer toe te nemen.  Na drie uren wachten was het zover: op zee werd wel nog een goede 20 tot 24 knopen gemeten, een strakke 5 BF, én was er een meer dan stevige zeegang met brekende golven, maar het grootste (gevorderde) deel van de vloot werd geacht deze omstandigheden in wedstrijd aan te kunnen.  De slipway werd geopend en 17 zeilers gingen uiteindelijk de zee op.  Een aantal minder ervaren zeilers besloten aan de wal te blijven omdat ze nog onvoldoende bootbeheersing hebben. Onder deze omstandigheden varen vergt vooral met ruime wind en voor de wind in Europe heel wat techniek.   Wie besloot niet uit te varen kon echter als extra bemanning mee op de rescue boten.  Zaterdag werden zo onder zeer pittige omstandigheden twee reeksen gevaren.  Een kolfje naar de hand van Jasper Simoens en Joachim D’Hondt, die elk een reeks wonnen.  Maar ook Mattijs, Nicolas, Stijn, Robbe, Bart en de Duitse deelnemer Jan Rixgens zeilden top vijf plaatsen. Alle deelnemers kwamen zonder problemen terug aan wal.  Zaterdagavond leidde Joachim het voorlopig klassement.

 Het comité besloot de start op zondag met een uur te vervroegen: de windvoorspellingen gaven immers aan dat in de loop van de namiddag de wind opnieuw zeer sterk zou toenemen.  Om 9 u start betekent  om 8 u klaar staan om te vertrekken: alle zeilers waren dus vroeg uit de veren! De keuze van het comité bleek een goede:  het werd een zeer mooie zeilvoormiddag, zonnig, kleine 3 tot strakke 4 BF, kalme tot stilaan opbouwende zee, plus een opvallend sterke vloedstroming (het moest doodtij zijn?).  Vooraleer de wind opnieuw stevig  door kwam zetten, stonden alle zeilers al veilig én tevreden op de wal.  Het comité slaagde er immers in vlot 4 reeksen te laten varen.   En die bleken zeer spannend.  De stroming bleek bepalend bij de tactiek.  In de eerste wedstrijd zorgde die zelfs voor een “lift” naar de eerste boei voor wie over bakboord doorzeilde.  Mattijs die omwille van een herstelde te vroege start als laatste vertrok, kwam zo toch nog als eerste aan de bovenwindse boei aan!  Doordat de wind krimpte, verdween het lifteffect in de volgende reeksen, maar onder de kust opkruisen bleek toch nog de beste keuze.

Joachim kon zijn leiderspositie in het klassement  bij de iets mindere wind niet veilig stellen.  De strijd ging al snel tussen Jasper Simoens en titelverdediger Mattijs Van Hooreweghe.  Maar ook Stijn Van Hoye mengde zich in de titelstrijd.  Toen tijdens de laatste reeks Jasper te vroeg gestart was, was er een mogelijkheid voor Mattijs om de titel binnen te halen, maar ook hij had tot zijn gote frustratie een minder goede reeks, waardoor in het eindklassement Jasper Simoens meer dan verdiend de titel kon binnenrijven.

  1.  Jasper Simoens (Gavermeer)                                     12 ptn
  2.  Mattijs Van Hooreweghe (VVW Inside)                 15 ptn
  3.  Joachim D’Hondt                                                           19 ptn

Eerste meisje : Margot Declerck !

De volledige uitslag vind je hier !

De winnaars (v.l.n.r.: Margot Declerck, Mattijs Van Hooreweghe, Jasper Simoens en Joachim D'Hondt) geflankeerd door de organisatoren en frans Van Pelt, die de FVP-wisselbeker (een echt Minnebo-reliëf!) overhandigde

De winnaars (v.l.n.r.: Margot Declerck, Mattijs Van Hooreweghe, Jasper Simoens en Joachim D’Hondt) geflankeerd door de organisatoren en Frans Van Pelt, die de FVP-wisselbeker (een echt Minnebo-reliëf met het typische Minnebo-hoofdje!) overhandigde aan de winnaar

De organisatie was in handen van de Royal North Sea Yacht Club, die er ondanks de moeilijke omstandigheden in slaagde om er een zeer mooie wedstrijd van te maken. Een pluim op hun hoed, in het bijzonder voor wedstrijdleider Dirk Sledsens en het ganse team : Mario Colombie: rescue, Tommy Neuman en Cédric Soete: parcours, Vic De Smedt: jury en alle anderen (Luc, Bea, Gert, Bart, …)!

Foto’s: Dirk Decoutere; meer foto’s vind je hier !

Na twee dagen hard zeilen zit de sfeer er nog steeds in ...

Na twee dagen hard zeilen zit de sfeer er nog steeds in …

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: