Down wind Nieuwpoort – Nieuwpoort

25 05 2014

IMG_4749Zaterdag 24 mei stond een down wind training op het programma.  Bedoeling was van Nieuwpoort naar Oostende te varen en vooral op het voor de windse en ruime rak te oefenen op golven en stroming.

De voorspellingen waren voldoende goed : 3 tot 4 BF, mogelijkheid tot buien en wellicht onweerachtig in de latere namiddag, stroming grotendeels richting Oostende (HW 10.17 u). Beperkte golfhoogte van een 40 cm.

13 zeilers waren paraat.  Het niveau was uiteenlopend: van ervaren en fysiek in zeer goede conditie tot overstapper.

Veiligheidshalve werden drie begeleidende ribs voorzien.

IMG_4738

Toen de kleine vloot na een briefing de haven van Nieuwpoort uitvoer, stond er echter wat meer wind dan voorzien: een stevige vier – vijf, behoorlijk vlagerig en tegen de verwachting in niet afzwakkend.  In de loop van de dag wakkerde de wind zelfs aan naar een volle 5 BF.

En dat bleek voor een aantal zeilers al wat minder evident dan verwacht: er werd wat af gekapseist (niet abnormaal ook, gezien de oefening er uit bestond vooral op de ruimere en voor de windse koersen  de techniek uit te proberen en de limieten te gaan opzoeken).  Sommigen hadden ook materiaalproblemen.  Magali werd geconfronteerd met het meest vervelende probleem : de neerhouderbevestiging  kwam los van de giek. Niet zo erg bij een aan de windse koers, maar onhoudbaar bij voor de windse en ruime rakken …

Na overleg werd besloten de zeilers niet door te laten varen naar Oostende, maar voor de rede van Nieuwpoort te blijven trainen.  Magali kon zo snel binnengesleept worden.

De rest van de groep trainde stevig door tot rond 16 u.  De ganse vloot was veilig binnen toen de eerste onweerachtige buienreeksen (met stevige windvlagen) over de kust voorbijtrokken …

IMG_4765

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: