Het WK, zoals zeiler Stijn Van Hoye het tot nu toe beleefd heeft

21 07 2014

stijnOpen Week
Ter voorbereiding op het wereldkampioenschap werd de ‘Open Week’ gevaren door het bijna-volledige Belgische team (zonder Mattijs) in La Rochelle van 14-17 juli. Tijdens deze wedstrijd werd het vaarwater voor het wereldkampioenschap reeds verkend. Tevens was de ‘Open Week’ een grote internationale wedstrijd met vergelijkbaar niveau van het daaropvolgende wereldkampioenschap, een goede oefening dus. Op de ‘Open Week’ heb ikzelf slechts matig gepresteerd met een 42ste plaats op 125.
Nations Cup
De Nations Cup is een teamzeilwedstrijd waarbij er 4 tegen 4 gevaren wordt, logischerwijze moeten alle 4 de zeilers van hetzelfde land komen. Dit was een eerste gedeelte van het wereldkampioenschap.
Er werd gevaren volgens een soort van piramidesysteem met een eerste groep, tweede groep, enzovoort. In elke groep zitten twee landen die tegen elkaar moeten varen. De winnaar stijgt een groep en de verliezer zakt een groep. Doordat België vorig jaar in de laatste groep geëindigd is moesten we in de laatste groep beginnen.

Omdat ikzelf veruit de meeste ervaring had met teamzeilen werd ik aangewezen tot teamleider. Dit hield in dat ik tijdens de wedstrijd de meeste beslissingen moest maken en de overige zeilers deze moesten opvolgen.

Onze wedstrijden tegen Frankrijk en Duitsland hebben we makkelijk gewonnen. Iedereen heeft zijn taak perfect uitgevoerd zodat de anderen geen kans maakten. Tegen Spanje daarentegen heeft iedereen fouten gemaakt. Mede doordat sommigen bepaalde regels verkeerd hebben toegepast waardoor ze strafrondjes moesten draaien, wat onze kans op een overwinning tot nul deed dalen. Als laatste wedstrijd voor de grote en kleine finale moesten we tegen Denemarken. De Denen waren de wereldkampioenen van vorig jaar en ook dit jaar waren zij weer de favorieten. Door hun vorige wedstrijden te bestuderen wisten we dat ze er telkens voor zorgden dat een zekere Deense telkens voor de eerste plaats ging en van die positie de wedstrijd controleerde. Mijn taak was ervoor te zorgen dat dit tegen ons niet zou lukken en vervolgens ervoor zorgen dat er twee Denen de laatste plaatsen zouden vullen. Net voor het startsein kon ik ervoor zorgen dat de Deense een strafrondje moest draaien waardoor ze haar start volledig gemist heeft. Vervolgens hebben we door teamwork twee andere Denen ook een slechte start kunnen bezorgen. We lagen dus vlug in winnende positie en hebben deze niet meer uit handen gegeven. Door deze prestatie die niemand verwacht had, hebben we de kleine finale voor de derde en vierde plaats kunnen halen. Jammer genoeg trok er dan net een onweer over waardoor de finales niet gevaren konden worden. De kleine finale tegen de Spanjaarden kon zo niet gevaren worden. Daar we tegen de Spanjaarden reeds verloren hadden werden zij derde. Jammer, want we hadden een grote kans om ze in de finales wel te verslaan. Desalniettemin hebben we een prachtprestatie neergezet, jammer genoeg geen medaille.

Europe Class World Championship 2014 La Rochelle
Dag 1 (18/07/2014)
Vandaag is het wk in La Rochelle van start gegaan. Normaal gezien was het de bedoeling om elke dag twee wedstrijden te varen. In de coachmeeting daarentegen werd er beslist om er direct stevig in te vliegen met drie reeksen van 1 uur. De oorzaak van deze beslissing was dat er de volgende dagen kans was op te weinig wind. Op deze manier had de wedstrijdbegeleiding meer controle over de hoeveelheid reeksen die er dit kampioenschap gevaren konden worden.

Net voor de eerste start trok een onweerswolk de race area over. De wind nam direct stevig toe tot 17-20 knopen en behield zijn sterkte voor de rest van de dag. Het was dus een loodzware dag.

Daar de onweerswolk zich aan de rechterkant van het eerste kruisrak bevond was mijn tactiek om aan de commiteeboot te starten en vervolgens het rechterpak te controleren. Door een goede start en door enkele goede shiften kon ik mijn plan doorzetten en kon ik als 15de de bovenboei ronden. De rest van de reeks werden er op de ruime rakken telkens een paar plaatsen gewonnen, die in het tweede kruisrak wel weer werden verloren. Met als resultaat een mooie 16de plaats voor de eerste reeks.

De tweede reeks bevonden er zich weer donkere wolken aan de rechterkant van het parcours. Aangezien het de eerste reeks zeker de moeite was om de rechterkant op te zoeken, werd dit ook de tweede reeks mijn plan om het eerste kruisrak rechts op te bouwen. Niet alleen was mijn start de tweede reeks veel minder, daarbovenop draaide de wind ook nog 30-40 graden naar links. Mijn eerste kruisrak was direct gedoemd en het werd een ware inhaalreeks. Elke rak werden er wel boten gepakt, maar verre van voldoende om een deftig resultaat neer te zetten. Een 40ste plaats was het verdict.

Na de eerste twee reeksen waren de Belgen reeds kapot. Even leek het alsof we misschien toch na twee reeksen al naar binnen zouden gaan na uitstel van een dik halfuur, maar uiteindelijk werd er toch voor een derde maal gestart. Het was een duidelijke pinend-start en de linkerkant leek ditmaal weer bevoordeeld. Mijn start enkele boten van de pinend leek oorspronkelijk heel goed uit te draaien. Jammer genoeg was dit zonder rekening te houden met de Noor Brodtkorp op snelheid over me heen gevaren was. Daardoor was er een periode met vuile wind waardoor ik volledig wegzakte in het pak. Ook in het verdere verloop van het eerste kruisrak was het geen gemakkelijk opdracht om vrije wind te behouden. Uiteindelijk kwamen de Belgen toch goed aan de bovenboei. Jasper rond de 10de plaats, ik ergens in de 20 en Mattijs rond de 30. In de verdere ruime rakken verbaasde ik niet alleen mezelf maar tevens de overige deelnemers. Met twee van mijn snelste voor de windse rakken ooit kon ik telkens een kleine 100 meter pakken met een 13de plaats als gevolg! Jasper kon me nog net voorblijven met een 12de plaats en Mattijs volgde dichtbij begin 20.

Al bij al een geslaagde eerste dag voor de Belgen!
Jasper 15de
Stijn 19de
Mattijs 36ste
Liesbeth 49 ste

Advertenties

Acties

Informatie

2 responses

21 07 2014
laura picard

dankjewel Stijn voor je mooie en uitgebreid verslaggeving , daardoor kunnen de thuisblijvers jullie WK-campagne extra inleven en meevolgen. Proficiat ook met jullie mooie resultaten…
we duimen voor vandaag en de volgende dagen voor goed zeilweer en hebben alle vertrouwen in jullie zeiltalent en jullie grote inzet en gedrevenheid…. dus: go for it!!!!

sportieve groet,

21 07 2014
BEL 9

Komaan gasten, laat jullie daar niet doen hé! 😉 Blijven vechten, blijven streven, en vooral: HAVE FUN!! GO! GO! GO! #WePakkenZe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: