Schitterend, maar bikkelhard OBK voor de kust van Oostende

16 09 2014

DSC_0300

Vorig weekend (13-14 september) werd voor de kust van Oostende het Open Belgisch Kampioenschap voor Europe georganiseerd.

De opkomst was behoorlijk : 30 Belgische zeilers verschenen aan de start.

De Duitse delegatie, die de laatste jaren telkens present was, liet het deze keer afweten. Onder de afwezigen ook de winnaars van de voorbije twee edities: Jasper Simoens (op stage bij De Vloot) en Mattijs Van Hooreweghe (ergens in IJsland). Het was dus uitkijken wie dit jaar de eretitel in de wacht zou slepen!

Op het programma : 8 reeksen gespreid over twee wedstrijddagen. Er werd alvast mooi, maar hard zeilweer voorspeld : 3 tot 5 BF, geen regen, zonnige opklaringen, stevige stroming … .

DSC_0750

Zaterdag begon kalm met een kleine 3 BF onder een grijze, laaghangende bewolking.   Maar zoals voorspeld kromp de wind, kwam de zon door de wolken gebroken én nam de windsterkte toe tot een volle 5 BF met af en toe een windvlaag in de 6 BF.  In de loop van de namiddag kregen we ook wind tegen stroming waardoor de golfhoogte op sommige plaatsen spectaculair toenam.

Het werd dus een spannende wedstrijd, die het uiterste vergde van alle zeilers !

Als belangrijkste kanshebbers voor de titel werden vooral Stijn Van Hoye (VVW Oostende) en Joachim D’Hondt (BRYC) getipt. En het werd inderdaad vooral een strijd tussen die twee, hoewel heel wat andere zeilers een zeer verdienstelijke wedstrijd voeren: zowel Nicolas D’Hondt als Robbe Van Hoye wonnen een reeks  (Robbe zelfs twee!).  Ook Bart Decoutere en Frederik Boone zetten een puike prestatie neer.

frederik Boone in volle actie

frederik Boone in volle actie

Maar ook in het midden van de vloot en in de achterste gelederen werd hard gewerkt. Voor heel wat zeilers waren de omstandigheden vooral tijdens de eerste wedstrijddag  niet van de poes.  De vierde reeks van de dag was er voor sommigen onder hen dan ook teveel aan (reken op zo’n 45 minuten wedstrijdduur  gemiddeld per reeks): zij voeren na de derde reeks naar binnen.

Sommige zeilers werden ook geconfronteerd met materiaalproblemen (Marie Julie en Timothee: roer, Sigrid en Andries : neerhouder) en konden daarom niet tot het uiterste gaan.

Marie Julie : doorzetten met de glimlach !

Marie Julie : doorzetten met de glimlach !

Robbert in actie

Robbert in actie

Na de eerste wedstrijddag voerden Stijn, Joachim en –verrassend- een schitterende Robbe met enkele punten verschil (4,5 en 7) het klassement aan. De wedstrijd was duidelijk nog niet beslist.  De spanning bleef ook zondag.

Zaterdagavond kon iedereen zich echter ontspannen : dan stond er immers een “sailors dinner” op het programma ( inbegrepen in het inschrijvingsgeld). Goede ambiance, eenvoudig maar lekker eten: een geslaagde formule!

Zondag werd opnieuw een zeer mooie zeildag. Het was het iets rustiger met gemiddeld een goede 4 BF. De zee bleef weliswaar “choppy”, maar zonder dezelfde golfhoogten te bereiken als op zaterdag.

Stijn besloot voorzichtiger te starten omwille van zijn slechte aftrekreeks (11 punten): een OCS kon hij zich niet permitteren. Een reeks winnen zat er daardoor echter niet meer in.  Hij gaf echter over de vier reeksen geen punten weg aan de hard zeilende Joachim, zodat hij uiteindelijk nipt met 1 punt verschil, maar zeker verdiend, de titel binnenhaalde:

  1. Stijn Van Hoye (13 punten : 1/2/1(11)/3/2/2/2)
  2. Joachim D’Hondt (14 punten : 2/1/2/(4)/4/3/1/1)
  3. Robbe Van Hoye (20 punten : 3/3/4/1/5/1/3/(8) )

Eerste vrouw: Maïté Colombie (84 punten : 13/13/13/3/(16)/16/14/12)

Turtle prijs : de aanmoedigingsprijs voor de laatste deelnemer, die echter alle reeksen uitgevaren heeft : Delphine Rieff.

Volledige uitslag vind je hier !

Het podium, van links naar rechts :Robbe, Maïté, Stijn, Joachim

Het podium, van links naar rechts :Robbe, Maïté, Stijn, Joachim

Stijn ontvangt de wisselprijs "Frans Van Pelt", een origineel kunstwerkje van Minnebo!

Stijn ontvangt de wisselprijs “Frans Van Pelt”, een origineel kunstwerkje van Minnebo!

De organisatie was in handen van de Royal North Sea Yachtclub met als wedstrijdleider Dirk Sledsens en als boeienleggers Tommy Neuman en Cedric Soete. Aan de wal leidde Daniel Devos samen met o.a. Gert Lerno (klassement) en Anne Verscheuren (beachmaster) alles in goede banen. Deze ploeg zorgde samen met hun medewerkers  en gesteund door sponsor Jeanneau (Marina Yachting Center Oostende) voor een onberispelijke organisatie !

Al bij al werd het een schitterend en sportief zeilfeest !

PS : En naar we mogen hopen, ook doping vrij. Om dat zeker te zijn moeten we de resultaten van de controle echter afwachten! Verrassing immers bij aankomst van de zeilers na de laatste reeks.  De Vlaamse Gemeenschap hield een dopingcontrole.  “Het kan niet altijd het wielrennen zijn, dat we controleren”. Drie van onze mannelijke en drie van onze vrouwelijke zeilers dienden bij de controlearts een urinestaal af te geven en de nodige paperassen in te vullen.  Binnen de 4 weken wordt het resultaat van de controle meegedeeld (per brief of email) aan de gecontroleerde sporter. We zijn er van overtuigd dat deze voor alle betrokkenen negatief zal zijn … Maar je weet maar nooit.  Misschien heeft er toch iemand een Spaanse biefstuk gegeten en zo een “zero komma zero zero zero zero zero zero cinco” besmetting Clenbutorol opgelopen …

Leuke zeilersbende !

Leuke zeilersbende !

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: