Champagne ! Pour les Belges … :)

5 04 2015

IMG_5470

Van 4 tot 6 april (Paasweekend) wordt op het Lac d’Orient vlakbij Troyes in de Franse Champagnestreek de “Coupe de Champagne Chassenay d’Arce” gevaren voor Europe (en Finn). Een organisatie van de Club Nautique de la Haute Seine.

Het Lac d’Orient is een prachtig watervlak, zo’n 23 km² groot en maximaal 18 m diep.  Een artificeel watervlak, aangelegd tussen de jaren ’50 en ’60 van vorige eeuw langs de Seine om voor deze waterloop ,een zo constant mogelijk debiet te verzekeren.  Parijs wordt zo  beschermd tegen overstromingen en de stroomafwaarts gelegen kerncentrales worden gegarandeerd van koelwater voorzien . In het voorjaar (het “natte” seizoen) wordt water gestockeerd, in het najaar (blijkbaar het “droge” seizoen) wordt water geloosd.  In het najaar komt het water in het meer soms zo laag te staan, dat zeilen zelfs niet meer mogelijk is ….  Het meer is deels omringd door natuurgebied en bossen, maar dit vormt door de grootte van het watervlak (in het voorjaar) geen echt obstakel  voor de wind.

Want wie dacht dat er hier niet veel wind te verwachten viel, is bedrogen uitgekomen … Maart en april blijken behoorlijk winderige maanden te zijn.

Vertrek op Paaszondag vanuit de club : in de luwte van de wind met een zonnetje belooft het een mooie dag te worden !

Vertrek op Paaszondag vanuit de club : in de luwte van de wind met een zonnetje belooft het een mooie dag te worden !

44 Europes verschenen aan de startlijn, waaronder 16 Belgen (als we Pieter Van Laer mogen meetellen). Voor de Belgen was het dan ook een selectiewedstrijd voor YEC en WK.

Er werden na twee wedstrijddagen reeds 7 zware reeksen gevaren met een goede 3 tot een volle 5 BF en telkens van rond de 50 minuten.  Een selectiewedstrijd waardig dus!

Gisteren, zaterdag was het werkelijk bar weer. Regen, koude en een steeds heftiger wordende wind tot 20 knopen sterkte. Vandaag zaterdag werd het dan weer een zonnige dag .  In de voormiddag gestart met een mooie 3 BF, aanwakkerend tot een stevige 4 bij momenten een kleine 5, om naar het einde van de dag toe weer wat af te zwakken.  Korte golfslag benedenwinds. En heel shifterige wind.

Eén en ander vereist conditie, een goede trim, een zeer goede zeiltechniek en een uitstekend windgevoel.

Sterk start, alweer, voor Japser Simoens (BEL 962)

Sterke start, alweer, voor Japser Simoens (BEL 962)

Maar de Belgen doen het hier uitstekend, vooral onze ervaren zeilers. En dat gewoon in alle reeksen, maar zeker als het wat harder waait!  In het voorlopig klassement bezetten onze jongeren (en Pieter Van Laer) de eerste 6 plaatsen J !

Jasper Simoens blijkt onklopbaar. De enige reeks die hij niet als eerste eindigde werd gewonnen door Robbert Lerno.  Hij kon bij de allerlaatste boei profiteren van een fout van Jasper (pompen), die door de jury opgemerkt werd.  Eén fluitssignaal, twee rondjes voor Jasper, en Robbert was hem voorbij …

Maar ook andere zeilers doen het uitstekend : Andries Pauwels staat mooi op een tweede plaats in het voorlopig klassement. En ook Pieter Van Laer, Bart Decoutere en Mauro Declerck vinden dit weertje duidelijk een kolfje naar hun hand .

Onze jongere zeilers volgen dan weer op wat afstand, de een al wat dichter dan de andere.  Er is voor hen ongetwijfeld nog verdere groei mogelijk en noodzakelijk, maar deze wedstrijd is voor hen alvast een zeer goed leermoment.  De klasse heeft immers in begeleiding van een coach voorzien, zodat ze de nodige feedback krijgen.

IMG_5364

De ochtend begint met een stevige briefing door coach Mattijs Van Hooreweghe

Van de organisatie op het water en op het land geen kwaad woord. Integendeel.  Zeer goede info op de website (Sailing Instructions werden op voorhand gepubliceerd, uitslag vrijs snel raadpleegbaar, …) , goedkoop en zeer degelijk logement voorzien in de nabijheid, mogelijkheid om lunchpakket te krijgen aan correcte prijzen, 2x sailors dinner waarvan eentje inbegrepen in het inschrijvingsgeld…  Ook op het water staat de club garant voor een vlotte organisatie.  Goed parcours, goede duurtijd van de reeksen.  Enige minpuntjes, die we konden noteren waren het wat te snel doorstarten (voor de zeilers uit de achterste gelederen, die weinig tijd voor recuperatie en eten hadden).  En een probleem op vele wedstrijden: een toch wat te beperkte rescue, wanneer het echt hard begint te waaien, vooral in deze periode van het jaar met zijn koude temperaturen en het ijskoude water. Maar de twee aanwezige coaches (een Franse en onze Belgische coach) werken natuurlijk goed samen met het comité, om mee de veiligheid te verzekeren. De Franse tegenstand mocht ook misschien wel wat van een hoger niveau zijn , maar dit is niet de verantwoordelijkheid van het comité en het zal onze jongeren alvast een zorg wezen.  Zij vinden het niet echt erg om goed vooraan te zeilen … En we hebben natuurlijk een team uitstekende zeilers 🙂 !

In ieder geval, onze voorlopige conclusie voor deze wedstrijd op deze locatie : “vaut le voyage” *** !

De voorlopige volledige uitslag vind je hier.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: