Ondanks moeilijke weersomstandigheden, een meer dan geslaagd OBK !

14 09 2015
foto Lieve Delsupehe

foto Lieve Delsupehe

Het voorbije weekend werd voor de kust van Oostende door de RNSYC het Open Belgisch Kampioenschap georganiseerd, onze belangrijkste nationale Europe wedstrijd van het jaar.

31 enthousiaste Europe zeilers daagden op, een mooie opkomst. Naast de Belgische deelnemers, een sterk deelnemersveld overigens, tekende ook een Franse (Yann Vilein) en Duitse zeiler (Moritz Brueckner) present. Na jaren opnieuw een buitenlandse vertegenwoordiging. We gaan er op vooruit, maar het blijft moeilijk om buitenlanders te overtuigen op onze Noordzee een weekendje te komen wedstrijdzeilen …

Qua weersomstandigheden werd het geen evidente tweedaagse. Na een prachtige nazomer (met zon én wind) op donderdag en vrijdag zou het weerbeeld tijdens het weekend kantelen … Het bleef nog behoorlijk warm, dat wel. Maar vooral voor zondag waren de windvoorspellingen een beetje problematisch : de wind zou variëren van weinig tot geen ’s morgens, naar wel heel veel in de loop van de namiddag (“buien met kans op 8 BF” , tja … ! ).

foto Lieve Desupehe

foto Lieve Delsupehe

Het comité deed er dan ook alles voor om zaterdag reeds 4 reeksen te kunnen varen. En dat lukte. De wind ging op en af tussen een 2 en 4 BF (ook de pompvlag ging op en af …).  De wind was voor het grootste deel van de dag aflandig: niet veel golven dus. Dit zijn condities, die voor niemand (fysiek) een echt probleem konden vormen. De rescue had dan ook een rustige dag.

Maar er stond ook een zeer sterke stroming. En het parcours werd pal onder de kust met zijn hoge appartementsblokken gedropt, waardoor de wind wellicht wat meer dan normaal shiftte. Het parcours lag bovendien boven een zandbank, die een effect had op de lokale stroming. En door dit alles werd het dan toch niet evident om de juiste tactiek te bepalen. Niet voor de ervaren zeilers, laat staan voor onze instappers. Door de lichte wind en sterke stroming liepen de verschillen tussen de getrainde, ervaren zeilers en diegenen die minder vertrouwd waren met de Noordzee, ook behoorlijk op. Het werd voor een aantal zeilers zelfs knokken om de tijdslimiet van 20 minuten bij de finish te halen …

Al bij al werd het voor de meeste zeilers toch een spannende wedstrijddag. Ieder had zo een beetje zijn eigen concurrenten. Vooraan werden twee reeksen gewonnen door onze Duitse vriend Moritz Brueckner. Hij startte behoorlijk, ging met veel snelheid door de kleine golven, de boot mooi plat, varend op de shiften. Hij rondde de eerste boei telkens als eerste en gaf die positie niet meer af. Daarna, na de passage van het frontje, draaide de wind door naar het ZW en nam wat toe in sterkte. Tijd voor wat meer powersailing, dacht Mattijs Van Hooreweghe en hij won de 2 laatste reeksen. Na de eersten waren de plaatsen in de uitslagen sterk wisselend, zodat iedereen op het einde van de dag benieuwd naar het scorebord ging kijken om zijn voorlopige stand in het klassement te kennen. Een spannende tussenstand, dat werd het wel : 1. Moritz Brueckner, (7 ptn) 2. Mattijs Van Hooreweghe (8 ptn) 3. Nicolas D’Hondt (8 ptn) 4. Graham Hutchings (10 ptn), 5. Stijn Van Hoye (11 ptn.).

Alles was dus nog mogelijk.

IMG_6796

De tweede wedstrijddag, zondag, begon met een zwak windje. De organisatoren hoopten toch nog één of twee reeksen voor de middag te kunnen starten. Later op de dag werd wel meer wind verwacht, maar ook kans op onweer of zelfs een regelrecht stormpje (8 BF waarschuwde het kustweerbericht, maar daar hebben we helemaal niets van gemerkt). En daartussenin: niets, geen wind …

De eerste reeks van de dag noteerden we een zwak briesje van zo’n 5 knopen. Na de start bleef de vloot dicht bij elkaar. De boeienrondingen waren dan ook niet evident. Er kon veel gewonnen en … verloren worden. Zich vrij zeilen was de boodschap, dat wist iedereen wel. Maar het ook kunnen doen, was voor velen een ander paar mouwen. Tijdens de tweede reeks die zondagochtend werd het niet beter. We noteerden amper 2 tot 4 knopen. Een zuchtje wind dus. Maar met een Europe kun je zelfs dan nog vooruit geraken. Dus werd er wedstrijd gevaren. Met heel wat andere, al dan niet Olympische boottypes kun je het onder die omstandigheden wel vergeten. De tweede reeks werd uiteindelijk nog ingekort. Er zijn ook voor Europe zeilers grenzen aan alles … We noteerden twee andere winnaars dan de dag ervoor: Quinten Lootens en Maïté Colombie. Enkele zeilers, die vlak na die eersten finishten, deden een goede zaak in het klassement, anderen gingen een beetje de mist in (bij wijze van spreken).

De einduitslag gaf als verdiende overall winnaars :

  1. Stijn Van Hoye – Belgisch Kampioen 2015 en winnaar van de Frans Van Pelt wisseltrofee
  2. Nicolas D’Hondt
  3. Moritz Brueckner

Het podium werd vervolledigd met Maïté Colombie als eerste vrouw.

(De volledige uitslag vind je hier.)

Een dikke proficiat ook voor alle andere deelnemers: voor hun sportieve inzet, hun doorbijten. En voor de vriendschappelijke ambiance. Die was duidelijk merkbaar tijdens het Sailors dinner op zaterdagavond. Leuke bende, die Europe zeilers !!

De winnaars v.l.n.r (naast commodore Luc Maes): Maité Comombie, Nicolas D'Hondt, Stijn Van Hoye, Moritz Brueckner

De winnaars v.l.n.r (naast commodore Luc Maes): Maité Comombie, Nicolas D’Hondt, Stijn Van Hoye, Moritz Brueckner

Toch nog, tot slot, even laten optekenen dat de club er alles aan gedaan heeft om er een geslaagd sportief evenement van te maken. Goed en efficiënt contact met de klasse, tijdige NOR, aandacht voor promotie, info op website en Facebook, vriendelijk onthaal, degelijke rescue, zeer ervaren en degelijke race officers en boeienleggers, smakelijk sailors dinner.

IMG_6696

Nieuw dit jaar was dat onze vloot na vele jaren opnieuw vanuit het “klein strand” naast de club kon vertrekken. Jaren lang en jaren geleden, toen er nog een “Sailing for Ostend” bestond (en de dieren spraken, denk ik), was “la Petite Plage” de plaats van waaruit de zwaardboten vertrokken voor hun wedstrijden. Toen lag het huidige, nieuwe havenhoofd er nog niet. De “Petite Plage” lag naast het staketsel, buiten de havenhoofden. De golven hadden er vrij spel, zeker met een stevige zuidwester. Vertrekken en aankomen was niet altijd evident. Zeker niet voor boten met op te halen zwaard en roerblad. “Gewoon met één goede golf het strand opsurfen”, was het advies toen van een iets jongere Pieter Van Laer. “Niets moeilijk aan ..”. Maar het was niet iedereen gegeven … En op een keer liep het fout. Een stevige, uitzonderlijk grote brandinggolf verraste een aantal van de terugkerende zeilers. Boten kapseisden, met behoorlijk wat schade tot gevolg. Geen gewonden, wel enkele beteuterde gezichten. En gedaan met Petite Plage. Wedstrijden werden vanaf dan nog gelauncht “aan de overkant”, vanuit de slipway aan de vismijn en het MRCC. Geen ideale situatie voor de organiserende club, noch voor de zeilers. Maar nu zijn er de nieuwe havenhoofden en is het Klein Strand mooi beschut. En biedt het opnieuw de mogelijkheid om wedstrijden vanuit de locatie van de club te launchen, vlakbij en in het zicht van de vele rondwandelende toeristen. Alles bij de hand, en een mooie kans om de zeilsport en de clubwerking in de “picture” te zetten. Ware het niet dat bij de opbouw van de havenhoofden er nogal losjes met de rotsblokken gegooid is. Er liggen er enkele nogal verraderlijk net onder de waterlijn. Maar die werden door de club bij laagwater goed in kaart gebracht en met enkele boeien, waar je toch moeilijk naast kon kijken, werd een vaargeul afgebakend. Zet er nog een attente rescue bij, en probleem opgelost. Blijft nog het mulle zand, waar de boten op hun strandkarretjes doorgesleurd moeten worden. Vooral na de wedstrijd blijkt dat wat zwaarder te zijn. Gelukkig is de Europe behoorlijk licht en konden we op de extra handen van enkele vrijwilligers rekenen (bedankt!!). Misschien kan er voor volgend jaar een soort mat uitgerold worden, zoals sommige beachclubs gebruiken. En met wat strandvlaggen kan het evenement nog meer zichtbaar gemaakt worden. ’s Nachts bleven de boten overnachten op de dijk, vlak bij de club. Een pluim voor de organisatoren omdat ze voor bewaking ’s nachts gezorgd hebben. Dat hebben alle zeilers ongetwijfeld weten te appreciëren.

De klasse is de club en zijn vele vrijwilligers meer dan dankbaar voor dit mooie en geslaagde weekend !

Tot volgend jaar, zullen we maar zeggen ?!

foto Lieve Delsupehe

foto Lieve Delsupehe

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: