Stevige maar degelijke krokustraining op Grevelingen!

27 02 2016

_DSC1490 2

Tijdens de krokusvakantie trokken onze zeilers voor een 4-daagse training naar het Grevelingenmeer. Waarom naar Grevelingen ? Het is verhoudingsgewijs niet ver, niet heel prijzig, toch een mooi watervlak, perfect geschikt in de trainingsopbouw (nl. voldoende groot water zonder risico op te zware golven en zonder stroming).  Er is quasi gegarandeerd wind. De (jongere) zeilers krijgen 4 volledige trainingsdagen voorgeschoteld en hebben de rest van de vakantie  nog vrij voor andere activiteiten.  We maken gebruik van een degelijke infrastructuur. En tenslotte, niet onbelangrijk, we kunnen dankzij de 2 dagen training die tijdens het weekend vallen, ook onze oudere zeilers, waaronder de studenten hoger onderwijs, uitnodigen.

Toegegeven, het kan er  in deze periode van het jaar wel bar koud zijn. Maar aangepaste kledij en een goede controle van het materiaal vooraleer op het water te gaan, voorkomen al heel wat problemen. Zeilen met vriestemperaturen en harde wind vereist van de trainer niettemin steeds een goede beoordeling van de risico’s.

Ook dit jaar was het ondanks de relatief zachte wintertemperaturen tijdens de krokustraining toch behoorlijk koud.  Qua wind viel het de eerste dagen mee (3 tot 4 BF), maar in het weekend werd het  een training met harde wind (5 BF).

De klasse voorzag voor een vlot verloop en een kwaliteitsvolle training in een tweede trainer tijdens het weekend, toen ook enkele oudere zeilers bij de groep aansloten.   Ze kon tevens beroep doen op Carla, mama van Elien, als “walouder”. De walouder ondersteunt de trainers bij de organisatie op de wal, de afspraken met het centrum waar we verbleven, en bij allerlei kleinere of grotere akkefietjes zoals materiaalproblemen, een zieke zeiler, enz.  Bedoeling is dat de trainers alle aandacht kunnen geven aan de trainingen en de groep zeilers.

Ook dit jaar werd het een geslaagde training, waar heel wat bijgeleerd werd, zowel op het water als in theorielessen.  En de sfeer bleek opperbest, wat voor een goed leerproces minstens even belangrijk is.

_DSC1486 2

Een verslag van onze walouder :

“Op 11 februari hadden enkele dapperen een afspraak in Brouwersdam. Wij kwamen aan rond 10 u en vonden daar al een aantal andere zeilers. Tegen 11 uur waren de boten ongeveer opgetuigd en konden we kennis maken met de trainer, Dimitri, Nederlander en voormalig topzeiler in Europe.

Na de maaltijd gingen zeven Europes de eerste keer het Grevelingenmeer op. Iets na 17 u kwamen de tevreden zeilers terug. De wind was stevig, maar aangenaam. De temperatuur eerder aan de koude kant.

Bij het avondeten (spaghetti) zat de sfeer er goed in. Het roestige spuitwater werd genegeerd. Er werd druk gebabbeld en gelachen.

Hierna volgde nog een briefing. Ondertussen kwam ook Louise de groep vervolledigen. Na nog wat napraten en een avondritueel (douches en dergelijke), was het snel stil.

’s Morgens afspraak om 8u, voor een opwarming, ontbijt om 9 u en tegen 10 u het water op. De wind was opnieuw een ruime 3 tot 4 bft, de temperatuur rond de 5 °C.

Ondertussen kwam ook Frederik mee zeilen. Nu telde ik 9 zeilen in de verte. Middagmaal rond 12u30 waarna de zeilers terug vertrokken rond 14 u. Rond 17u30 herhaalde het avondritueel zich, boten aftuigen, douchen, eten, briefing, … en het werd nog sneller stil.

Voor het weekend kwam ook Robbe om mee te zeilen en Nicolas als tweede trainer. De wind verdapperde tot een grote 4 bft, tegen de latere namiddag 5 bft en beloofde voor de zondag nog aan te trekken. De tijd verging snel, en hoe verder de stage vorderde, hoe stiller de groep werd. Toch bleef iedereen lachen, vooral als een trainer ook eens wou zeilen en in het water belandde.

Zondagmiddag hadden enkele zeilers het echt lastig. Een kleine muiterij tegen de geplande start-oefeningen, leidde uiteindelijk tot een wijziging in de plannen. Na enig onderhandelen bereiken trainers en zeilers een compromis, en vertrekt een vermoeide groep het water op. Nog twee uurtjes zeilen en dan was het tijd om op te ruimen.

Voor de walouder, 4 zeer rustige dagen, met een wandeling en een boek ging de tijd toch snel voorbij.”

_DSC1492 2

En wat vond onze trainer Nicolas er zelf van ?

“Het was een ijskoude 4-daagse die onze zeilers voorgeschoteld kregen deze krokusvakantie. Met temperaturen rond het vriespunt kregen ze dan nog eens een stevige wind: zelden was het zo stil aan de de eettafel. (Behalve wanneer het water weer eens naar ijzer smaakte en Marie-Julie naar de toog moest om normaal water uit de fles te vragen 🙂 ).

Met gloednieuwe trainer Dimitri werd iedereen nog maar eens op vele werkpunten gewezen, én werden oplossingen gezocht en gevonden. Iedereen leerde ontzettend veel bij. Jelle, Jari, Marie-Julie bijvoorbeeld leerden hun boot beter en sneller vooruit te krijgen bij veel wind. De lange voor de windse rakken waren dan weer voor Frederik heel leerzaam. Corto, Lola, Louise, Robbe, Caelan en Elien leerden vooral veel praktische punten met betrekking tot boothandling om zo snel mogelijk rond de baan te geraken.

Kortom: ik zag iedereen met rasse schreden vooruit gaan en kijk al uit naar de volgende training!”

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: