Laatste wedstrijddag WK in Torbole: what a day! Maar ons dreamteam maakt de verwachtingen waar !

15 07 2016

Vandaag werd de laatste wedstrijddag op het WK in Torbole gevaren. Voor onze zeilers vooraan in het klassement stond er veel op het spel. Veel puntenverschil met de tegenstanders is er niet en er kon zowel veel gewonnen worden, als nog meer verloren … Spannend dus …

En een totaal nieuwe situatie op het water. Er werd immers een eerste start gegeven om 8.30 u (dat is dus om 6 u opstaan en om 7 u klaarstaan om te launchen 😉 ). In de voormiddag op het Garda meer varen betekent varen met een wind uit min of meer noordelijke richting. De facto kwam ze van over Torbole. De eerste boei werd op 50 graden gelegd. Net het omgekeerde dus van vorige dagen. Geen evidente wind om te interpreteren, omdat ze over en langs een aantal grillige rotsformaties aangewaaid kwam.

op weg naar start.JPG

Op weg naar de startzone, 8 u ’s morgens, wegzeilend van Torbole met een zuchtje wind

 

De dames startten eerst, ze hadden immers een reeks achterstand. De mannen zeilden dus de innerloop, dicht bij de Torbole rotsformaties. Tijdens de voormiddag nam de wind toe van een zwakke zes knopen bij het buitenvaren tot een 15 knopen in de tweede reeks (pompvlag), om naar het einde van de voormiddag tijdens de derde reeks snel terug te vallen (deze reeks diende afgekort te worden).

Tijdens de eerste reeks bleek links in het eerste kruisrak voordeliger. Jasper en Stijn komen er goed uit aan de eerste boei, Mattijs niet. Matisse is goed mee, net als Frederik. Jasper kan tijdens de reeks met een toenemende wind standhouden en eindigt mooi 7de! Stijn verzeilt bij het ronden van de laatste gijpboei aan de buitenkant van een groep boten en ziet in enkele seconden zijn goede positie onderuit gehaald. Hij finisht uiteindelijk 24ste, enkele plaatsen nog na een sterk teruggekomen Mattijs. Ook Matisse en Frederik konden niet standhouden en verzeilden in de tweede helft van de vloot, net zoals Andries. Die had een lastige ochtend, voelde zich wat ziek, geen kracht en geen concentratie. Een Dafalgan, water en een banaan moesten als “eerste hulp” wat soelaas brengen.

Tijdens de tweede reeks zocht bijna de ganse vloot de pinend op aan de startlijn, maar niet Mattijs. Hij wou zo snel mogelijk naar rechts, onder de rotsformaties aan de kant van Torbole, en op de windshiften zijn slagen maken. Een gedurfde keuze, maar ze bracht op: vierde aan de eerste boei! Standhouden was de boodschap maar Mattijs deed beter: onder een pompvlag vocht hij zich naar de tweede stek! Ook Stijn had min of meer dezelfde keuzes gemaakt en eindigde op een mooie achtste plaats. Jasper zat links en passeerde slechts op een 37ste plaats de finishlijn. Matisse liet zijn bijna-beste reeks optekenen met een verdienstelijke 30ste plaats.

rotszeilen.JPG

Rock sailing … Rarara, wat doet de wind ? Onze Belgen wisten het antwoord!

 

In de derde reeks herhaalde zich een gelijkaardig scenario. Stijn en Mattijs gingen opnieuw gedurfd naar rechts tot dicht onder de rotswand op de windshiften. En opnieuw leverden hun inzicht en keuzes resultaat op. De wind begon echter weg te vallen, maar het comité besloot wijselijk af te korten na het tweede kruisrak. Mattijs eindigde mooi 4de en Stijn 17de : “Het kon 10 plaatsen beter, elke iets minder goed uitvallende keuze wordt hier afgestraft”. Voor Jasper was het dan weer helemaal zijn dag niet: hij kwam na een goede remonte nog als 22ste over de lijn, maar zijn resultaten van deze wedstrijddag zouden hem toch enkele plaatsen kosten in het eindklassement. Onze andere Belgen eindigden in de tweede helft van de vloot, maar hadden er toch eveneens een mooie (maar wel moeilijke) laatste zeildag opzitten.

op naar de finish

Op weg naar de finish. Hard werken !

 

In het eindklassement werd de toptien goed door elkaar gehaald, niet in het minst door onze Belgen!

We hebben immers in de eindstand van dit WK maar liefst drie landgenoten in de toptien!!!

Schitterende prestatie dus van ons team ! Onze zeilers hebben voor elke plaats gevochten, van start tot finish, en dit op moeilijk vaarwater o.a. door de afwijkende weercondities (de winnaar overall heeft na 8 reeksen een totaal aantal punten van maar liefst 51, wat veel is en er op wijst dat het geen evidente competitie was). Onze zeilers hebben al hun inzicht en kunnen uit de kast gehaald, goed als team overlegd, én hun zenuwen grotendeels de baas gebleven. Het resultaat mag gezien zijn!

Proficiat aan het ganse team !!

ons team.JPG

 

4 MATTIJS VAN HOOREWEGHE, VVW INSIDE OUTSIDE : 74,0 ->                 9/ (25)/ 16/ 11/ 11/ 21 /2 / 4

7 JASPER SIMOENS, ZSG :                                                            103,0 -> (38)/ 3/ 11/ 10/ 13/ 7/ 37 / 22

9 STIJN VAN HOYE, VVW INSIDE :                                             108,0 -> (dnf)/ 7 /14 /17 /21/ 24/ 8/ 17

61 MATISSE CATTRYSSE, VVW INSIDE OUTSIDE :                                340,0 -> 64/ 70/ 41/ 29/ 59 /47/ 30/ (85)

70 ANDRIES PAUWELS, VVW INSIDE OUTSIDE :                  410,0 -> 56/ (73)/ 79/ 31 /67/ 72/ 59/ 73

75 FREDERIK BOONE, SCHULENSMEER :                                                436,0 -> 72 /(77)/ 36 /74 /71/ 67/ 54/ 62

Winnaar bij de mannen werd een dolgelukkige Valérien Lebrun (Frankrijk). Hij klopte nipt (met ex-aequo punten) een op de prijsuitreiking héél sip kijkende Lars Johan Brodtkrob (Noorwegen). Derde werd de jonge maar talentvolle Deen Kristian Prast.

 

mannenpodium.JPG

Bij de dames won de ongenaakbare Anna Livbjerg (Denemarken). Tweede werd Anna Munch (Denemarken). De derde plaats ging naar de Duitse Janika Puls.

(Klik hier voor het eindresultaat).

mattijs in water.JPG

Mattijs als beste Belg in het water (de rest volgde 😉 )

 

 

Advertenties

Acties

Informatie

2 responses

15 07 2016
Dirk Declerck

Super prestatie van de zeilers, ook dank aan verslaggever, was leuk om te volgen.
Groetjes

26 07 2016
Bart Struyven

Super prestatie!!! Knap gedaan mannen!
Fier om jullie lang getraind te hebben!
Groetjes, Bart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: